KNVB - Voetbal.nl Nieuws

KNVB Districten - Nieuws

Tijdstraf, hoe werkt het ?

KNVB tijdstrafMet ingang van dit seizoen is de tijdstraf ingevoerd in de B-categorie. Voor vv Noordwolde betekent dit dat onze scheidsrechters en spelers hier mee te maken krijgen en wel voor alle teams met uitzondering van het eerste en tweede elftal en de A junioren. Want die vallen onder de A-categorie. Voor hen blijft de oude regeling met betrekking tot gele kaarten van kracht.

Nu blijkt dat er veel onduidelijkheid is over de tijdstraf. Daarom hier voor scheidsen en spelers uitleg.

Als een speler een overtreding maakt die een gele kaart waardig is, dan dient de scheidsrechter nog steeds een gele kaart te geven. Alleen de consequentie daarvan is veranderd, want de betreffende speler moet nu 10 minuten het speelveld verlaten en in de dug out plaats nemen. Als de 10 minuten verstreken zijn geeft de scheidsrechter aan dat de speler weer mee mag doen. Als dit vlak voor rust gebeurt, dient de speler het restant van de tijdstraf in de tweede helft uit te zitten. Gebeurt dit vlak voor het eindsignaal, dan duurt de tijdstraf korter. Overigens duurt de tijdstraf bij pupillen 5 minuten.

Als een speler een tweede gele kaart krijgt in de wedstrijd, dan volgt net als in het verleden een rode kaart en moet de speler definitief het speelveld verlaten. Verschil met vroeger is, dat de gele kaart(en) niet meer op het wedstrijdformulier vermeld hoeven te worden, ook niet als een speler de rode kaart krijgt ten gevolge van twee gele kaarten.

Als een speler een directe rode kaart krijgt moet hij uiteraard ook het speelveld verlaten. Deze rode kaart moet echter wel op het wedstrijdformulier vermeld worden. Daar moet dan door de scheidsrechter ook een strafformulier voor opgesteld worden dat 's maandags in Heerenveen dient te zijn. Zo informeert de scheidsrechter de tuchtcommissie over de aanleiding tot de directe rode kaart. Dit formulier is aanwezig in de bestuurskamer.