Nieuws van de Jeugdcommissie

VV Noordwolde Jeugdcommissie
Zoals je allicht hebt kunnen vernemen op de club, is Arjan van der Vinne afgelopen zomer gestopt als voorzitter van de jeugdcommissie en heeft die het stokje aan mij overgedragen. Met hem zijn bijna alle (officiŽle) leden eruit gestapt en zijn we begonnen met een fris nieuw team: Wim en Jasper voor de A- en B-junioren, Erik Rasker en Tineke Lamain voor de C-junioren en D-pupillen en Anita en ik voor de E- en F-pupillen. Met Erik heb ik daarbij een super adjudant en secretaris, waardoor we nu een team hebben dat regelmatig overlegt, alles goed bijhoudt en dit weer kan communiceren met het bestuur, leiders, trainers en scheidsrechters.

Arjan heeft het zo goed mogelijk proberen over te dragen en ons de eerste maanden gesteund om iedereen aan het voetballen te krijgen. Dit lijkt voor sommigen vanzelfsprekend, maar er moet wel voor 11 teams trainingen georganiseerd worden zodat ze op zaterdag goed voorbereid hun wedstrijd kunnen spelen. Dit bleek hectisch, maar het is ons wel gelukt. Daarbij wil ik niet zeggen dat alles nu vlekkeloos verloopt, maar mede door de inzet van ouders en ook Erik Jan als trainer, leider en wat-al-niet-meer staat er nu wel wat. Sterker nog: we kunnen alvast vooruit gaan kijken naar het komende seizoen.

Wij als nieuwe JC vinden het belangrijk dat er een goede organisatie komt te staan voor de jeugd. Dit is de achilleshiel van deze vereniging en zal moeten zorgen voor goede spelers, trainers en scheidsrechters voor de senioren. Wij willen deze allemaal zelf gaan opleiden. Hiervoor hebben we een klap gegeven op het jeugd beleidsplan. Hier is de laatste jaren op de achtergrond al veel tijd ingestoken, maar om verschillende redenen steeds blijven liggen. Wij hebben als doel deze voor het einde van de winterstop te presenteren.

Dit plan dwingt ons om te kijken hoe we het niveau op alle gebieden kunnen verhogen, zonder te vergeten wat voor vereniging we zijn: een sociale kleine sportvereniging, waarbij recreatie en prestatie hand in hand moeten gaan. Moeilijk, maar niet onmogelijk! Er zijn mogelijkheden om onze trainers op te leiden, waardoor we automatisch op een hoger niveau gaan trainen en beter gaan presteren. Daarbij denken we in goed overleg met de hoofdtrainers en trainers van de andere elftallen te gaan werken met thema's, waarbij je een soort coach de coach trajecten gaan krijgen. Nog mooier zal het zijn als we een ervaren clubman kunnen vinden die dit proces gaat bewaken en regelmatig met de trainers gaat overleggen.

We hopen hiermee meer senioren te overtuigen om leider te worden van een jeugdteam, regelmatig een wedstrijd te gaan fluiten of in ieder geval af en toe een keer te komen kijken. Door bijvoorbeeld te kijken of de 'pupil van de week' weer ingevoerd kan worden, willen we andersom de betrokkenheid ook gaan vergroten. Door een scheidsrechters avond te organiseren, hopen we leden enthousiast te krijgen de fluit te gaan hanteren. Er zijn al C-junioren die bij de F-jes fluiten, dat is een geweldige ontwikkeling!

Het is geweldig om professioneler te worden of geld te gaan uitgeven aan opleidingen, maar dan moet de basis wel goed zijn. Sommige teams moeten nodig in het nieuw gestoken worden, het trainingsveld is te klein en soms in een bedenkelijke staat en het materiaal waarmee getraind moet worden laat nog te wensen over. We hebben daarbij allemaal op de ledenvergadering kunnen horen hoe de club er financieel voor staat. Het is dus niet reŽel om te hoge verwachtingen te hebben. Gelukkig zijn er al trainers bereid van hun vergoeding af te zien, wanneer deze (deels) beschikbaar wordt gesteld voor opleidingen en materiaal. Daarnaast is er nog ruimte op shirts van zeker 5 jeugdteams voor sponsoren en dan heb ik het nog niet over de achterkant! We zitten voor de jeugd nog te denken aan een leuke sport & sponsordag ťn hopen met onze plannen een stabiel aantal jeugdleden te houden.

Voorlopig zijn we nog vol enthousiasme bezig om al deze plannen te verwezenlijken. Wel weet ik nu al dat we voor volgend seizoen nieuwe leden in de JC nodig hebben. Daarnaast kunnen we hulp gebruiken met het opzetten van een sponsordag en zijn er nog steeds leiders en trainers nodig. Bel mij gerust als je ook enthousiast bent en wilt helpen. Misschien heb je na het lezen van mijn mail suggesties of op- en aanmerkingen. Schroom niet en bel of mail ons. Deze gegevens staan op de site.

Namens mijn mede JC-leden Wim, Jasper, Tineke, Erik en Anita wens ik iedereen een gezond en sportief 2014 toe!

Met vriendelijke groe,
Lennart ten Have